המדריך הישראלי ללחץ נפשי » איך להרגיע לחץ נפשי
איך להרגיע לחץ נפשי?
המדריך המועיל ביותר בנושא דרכים להירגע מלחץ נפשי בשפה העברית.
האם ניתן להירגע מלחץ נפשי?
ישנן דרכים רבות להירגע מלחץ נפשי, בין אם הוא נקודתי או כרוני ומתמשך. ישנם תרגילים וטכניקות שתוכלו ליישם בבית שלכם, בכוחות עצמכם, בלי תלות באף גורם אחר, כמו תרגול קשיבות, תרגול מדיטציה, כתיבת יומן ואימוץ בעל חיים. מעבר לכך, כדאי לשפר את התזונה, לבצע פעילות גופנית ולהקפיד על שינה מספקת וטובה.
אם כל זה לא מצליח לכם, תמיד ניתן לגשת לטיפול CBT, שיעזור לכם לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות, לחשוב בצורה חיובית, להרגיע סטרס ולהתמודד באופן יעיל עם מתח נפשי.
אילו טכניקות מסייעות להרגיע לחץ נפשי?
השיטות והרעיונות הבאים יעזרו לכם להרגיע לחץ נפשי ולשפר את רמת הרווחה האישית:
• תרגלו קשיבות – עדיף להיות במציאות במקום להיות בתוך הראש. קשיבות או מיינדפולנס משמעותה מתן תשומת-לב בלתי-שיפוטית לסביבה ולתחושות הגוף. נסו להתמקד בצלילים, בריחות, בתחושות ובמראות שמסביבכם או בתוככם עד שאתם חשים רגיעה. כך ניתן להשקיט את השכל, להוריד לחץ נפשי, להעלות מודעות, לווסת רגשות ולהוריד מלחץ הדם.
• תאמצו בעל חיים – אנשים שמאמצים בעלי חיים, כמו חתולים וכלבים, סובלים פחות מסטרס ונהנים מאופטימיות ומרווחה אישית מוגברת. הם יכולים לדבר אליהם, ללטף אותם או לצאת איתם להליכה בזמן שהם מרגישים מתח נפשי. בילוי עם חיות מחמד יכול להרגיע לחץ נפשי, חרדה ודיכאון וגם את תחושת הבדידות.
• כתבו יומן – נסו לתת דרור לרגשות ולמחשבות שלכם בתוך יומן. כך ניתן להתמודד עם הרגשות ולהכיר בהם במקום להדחיק אותם או להילחם בהם. לא צריך להקפיד על כתיבה נכונה או יצירתית – העיקר הכתיבה. אפילו כתיבה של ביטויים או מילים, ולא משפטים, יכולה לעזור להירגע מלחץ נפשי. במקום לחזור על מחשבות בראש ולהתמקד בהן, כתבו אותן, ואולי תוכלו לשחרר אותן לשלום.
איך להרגיע לחץ נפשי באמצעות מדיטציה?
באמצעות מדיטציה ניתן להשפיע על השכל, על התודעה ועל תשומת הלב, ולהשיג בהירות מנטאלית ורגיעה נפשית. קיימות טכניקות שונות של מדיטציה כדי להרגיע סטרס, כמו מדיטציית זן, מדיטציית נשימה, מדיטציה טרנסנדנטלית ומדיטציית מיינדפולנס. כל הטכניקות טובות להשגת המטרות והתועלת שטומנת בחובה המדיטציה.
מספיק לתרגל מספר דקות בכל יום בשביל להרגיע לחץ נפשי וליהנות מתחושת רווחה. למעשה, הורדת מפלס הסטרס היא אחת מהסיבות העיקריות שמובילות אנשים לתרגל מדיטציה. מדיטציה מורידה מסטרס ומתחלואה נלווית למתח נפשי, כמו תסמונת המעי הרגיז. היא מורידה גם מרמת החרדה, מעלה את המודעות העצמית, מחדדת את הקשב והריכוז, משפרת את השינה, מורידה את לחץ הדם – ועוד, ועוד, ועוד.
איך להירגע מלחץ נפשי בעזרת טיפול CBT?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי או Cognitive Behavioral Therapy הוא אחד מהטיפולים הפופולאריים ביותר כיום, ובמיוחד כשמדובר במצב של לחץ נפשי וחרדה. זהו טיפול שנמשך כ-8-16 מפגשים, כך שהוא איננו ארוך, והתועלת שלו מורגשת במהרה. הוא מתמקד בבעיה מסוימת, כמו סטרס כרוני, חותר ישירות לפתרונה, ומעניק למטופל כלים להתמודדות עם משברים ולחץ נפשי בעתיד.
הטיפול מאמין שבעיות נפשיות, כמו מתח נפשי מתמשך, מתעוררות פעמים רבות בעקבות כך שאנו נותנים פרשנות שגויה ושלילית לסיטואציות ואירועים המתרחשים בחיינו – ולא בגלל שהם אכן שליליים ומבשרי-רעות. טיפול CBT עוסק בזיהוי הפרשנויות השליליות, הנקראות גם הטיות קוגניטיבית, וזיהוי דפוסי התנהגות מזיקים ובלתי-מסתגלים הנובעים מאותן הפרשנויות. לאחר הזיהוי, ניתן לערער על אותם הדפוסים, ולהחליף אותם בדפוסים חדשים, בריאים ומדויקים יותר, וכך להירגע מלחץ נפשי ולחיות חיים מאוזנים ושלווים יותר.
איך מהפכה בחיים עוזרת להרגיע סטרס ומתח נפשי?
בעיות נפשיות מתפתחות פעמים רבות בגלל שגרה לא בריאה ולא מאוזנת. ישנם דברים שכל אדם צריך לקבל בשגרה, ואם הגוף והנפש שלו לא מקבלים אותם, הוא עשוי לסבול מההשלכות. בראש ובראשונה חשוב לציין תזונה מאוזנת ובריאה, הכוללת את כל המרכיבים שהגוף שלנו צריך, ומתבססת על מזון טרי, מלא ואיכותי, בין אם מדובר על מזון מהחי או מזון מהצומח. כמובן שתזונה זאת לא כוללת מזון תעשייתי ומעובד.
בנוסף, חשוב לדאוג לבצע פעילות גופנית בחדר כושר, בבית ו/או בסביבה הפתוחה. כדאי לעשות זאת לפחות 3 פעמים בשבוע. כל פעילות שהיא מהנה עבורכם תהיה טובה ומועילה כדי להרגיע לחץ נפשי, בין אם מדובר בפעילות אירובית, כמו ריצה ורכיבה על אופניים או אנאירובית כמו הרמת משקולות. גם הליכה היא אופציה מהנה. באופן כללי כדאי לצאת מהבית כשאתם סובלים מלחץ נפשי ולו בשביל לעשות הליכה קצרה ולנשום קצת אוויר.