המדריך הישראלי ללחץ נפשי » לחץ וחרדה
לחץ וחרדה
המדריך המועיל ביותר בנושא תסמינים של לחץ נפשי וחרדה בשפה העברית.
מה הקשר בין סטרס וחרדה?
לחץ וחרדה במינון נמוך הם במידה רבה חלק מהחיים של כולנו. הם מהווים סימן לכך שאכפת לנו ושאנחנו רוצים להצליח, להשיג את המטרות שאנו רוצים להשיג ולחיות את החיים שאנו רוצים לחיות. אלו מנגנונים טבעיים של הגוף, שמטרתם לעזור לנו לשרוד ולנטר סכנות. לעומת זאת, כשמתח וחרדה עוברים מאורחים מזדמנים לתושבי קבע בגוף ובנפש, ומתחילים להפריע לתפקוד – סימן שישנה בעיה מהותית.
סטרס וחרדה יכולים לנבוע מקשיים כלכליים, בעיות בעבודה, משבר במשפחה, בעיה בריאותית וגם מדפוסי חשיבה והתנהגות מסוימים. לפעמים ישנם מספר סיבות וטריגרים ללחץ נפשי וחרדה שמשפיעים בו-זמנית. אם אתם מבלים את מרבית היום עם תושבי הקבע הללו, והם מפריעים לכם ליהנות ולתפקד, ומונעים מכם להשיג את מבוקשכם – כדאי לבדוק את המצב לעומק, ולגשת במידת הצורך לאנשי מקצוע שיעזרו לכם להחיל שינוי משמעותי בחיים.
לחץ נפשי וחרדה – 15 תסמינים של התקף חרדה ומתח נפשי
להתמודדות עם לחץ נפשי וחרדה יש רשימה ארוכה מאוד של תסמינים פיזיולוגיים, נפשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים, כולל התסמינים הבאים:
1. תחושה שדבר נורא עומד להתרחש
2. חוסר מנוחה
3. תחושות של חוסר שליטה וחוסר אונים
4. קצב פעימות לב מוגבר
5. נטייה להתעצבן בקלות
6. כאבים בחזה מלחץ נפשי
7. כאבי ראש
8. הפרעות בפעילות מערכת העיכול
9. שינויים בתיאבון – יותר ופחות
10. קשיי שינה
11. קשיי נשימה וצורך לקחת אוויר לעיתים קרובות
12. מחשבות טורדניות ואובססיביות
13. הזעה מוגברת
14. עייפות וחולשה
15. הימנעות מסיטואציות חברתיות
אפשרויות טיפול נפוצות בלחץ וחרדה
קיימים מספר טיפולים יעילים בלחץ וחרדה – הן טיפולים רגשיים והן טיפול תרופתי. אלו האפשרויות הטיפוליות הנפוצות ביותר:
• טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול בלחץ וחרדה בגישה קוגניטיבית התנהגותית הוא טיפול ממוקד, ואחד מהטיפולים הטובים ביותר בסטרס וחרדה. הוא עוסק במחשבות ובהתנהגויות של המטופל, במטרה לאתר אצלו את הדפוסים שגורמים לו לחוש תחושות של לחץ וחרדה ומנציחים אותן. מטפל CBT או מטפלת CBT יעזרו למטופל לאתר את אותם הדפוסים, לערער עליהם, להבין שהם מזיקים לו ולא מחויבים המציאות, ולאחר מכן יסייעו לו להחליף אותם בדפוסים חדשים ובריאים.
• טיפול בגישה דינמית – גישה מעמיקה וארוכה יותר מהגישות הממוקדות. הטיפול שואף לאתר תכנים בלתי-מודעים שמשפיעים על המטופל ומעצבים את רגשותיו, מחשבותיו והתנהגותו. אלו יכולים להיות רגשות מודחקים, חוויות טראומטיות, צדדים מודחקים באישיות, זיכרונות מחוויות עצמתיות – ועוד. לאחר איתור הסוגיה שעומדת בבסיס הלחץ הנפשי והחרדה, המטפל עוזר למטופל לעבד ולעכל את התכנים הללו באופן מלא ובריא, כך שהם לא ישפיעו עליו בשגרה. כתוצאה מכך, גם הלחצים והחרדות יתפוגגו כליל או שעצמתם ותדירות הופעתם יפחתו משמעותית.
• טיפול תרופתי – באמצעות תרופות ממשפחת ה-SSRI ניתן להשתלט על תסמינים של לחץ נפשי וחרדה. תרופות אלו מעלות את רמת הסרוטונין במוח, שהוא מוליך עצבי בעל השפעה בין היתר גם על מצב-הרוח שלנו ועל תחושות ורגשות כמו חרדה, דיכאון, כאבים ותיאבון. אנשים הסובלים מחרדה פעמים רבות סובלים גם מרמה נמוכה של סרוטונין, לכן תרופות אלו מתמקדות בו, ומשפיעות לטובה על מטופלים רבים המתמודדים עם סטרס כרוני, חרדה ודיכאון. בטווח הקצר ניתן להשתמש גם בתרופות נוגדות-חרדה, ובפרט בתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, אך יש להימנע משימוש ארוך-טווח בתרופות אלו לצורך טיפול בלחץ וחרדה, כי הוא עלול להוביל לפיתוח תלות ולהופעת תסמיני גמילה קשים.
איך להתמודד עם מתח, לחץ וחרדה באופן עצמאי?
מלבד טיפול מקצועי בלחץ וחרדה, אתם יכולים להתמודד עם מתח וחרדה גם באופן עצמאי. נסו ליישם בחייכם את העצות והטיפים הבאים:
• תסמינים של לחץ נפשי וחרדה מתעוררים פעמים רבות כי אנחנו מתנגדים לאירועים ומצבים המתרחשים בחיינו או לחילופין למחשבות ולרגשות המתעוררים בתוכנו. עלינו ללמוד לקבל את כל מה שמגיע ולשחרר מהניסיון לשלוט באופן מלא בעצמנו, בעולם הפנימי שלנו ובכל מה שמתרחש סביבנו.
• חשוב להקפיד ככל האפשר על ניהול אורח חיים בריא. משמעות הדבר היא לישון מספיק ומספיק טוב בלילה, לבצע פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע, לאכול מזון בריא ומזין ולהגביל צריכה של אלכוהול וקפאין.
• נסו להתבונן בעצמכם ובשגרת חייכם ולהבין מה גורם לסטרס וחרדה. זיהוי הטריגרים יכול לעזור לכם להימנע מהם או להפחית מהישנותם ככל האפשר. יכול להיות שהסיבה ללחץ וחרדה טמונה בדפוסים של חשיבה והתנהגות, ואלו דברים שאפשר לעבוד עליהם באופן עצמאי ובעזרת אנשי מקצוע.
• אל תשכחו את התחביבים שלכם ואת הזמן הפנוי. קל להיכנס למערבולת של עבודה, מטלות, סידורים וטיפול בילדים במידה וישנם. חשוב להשאיר זמן פנוי לפעילויות מהנות ומשחררות. נסו לעשות בכל יום דבר אחד לפחות שגורם לכם ליהנות ולהשתחרר באמת, ולו למשך 15-30 דקות, מה שיסייע לכם להפחית תסמינים של מתח ולחץ נפשי.
התמודדות עם תסמינים של לחץ נפשי וחרדה באופן מקצועי
חרדה ולחץ נפשי מתבטאים באופן פיסי ונפשי, ומהווים מעמסה מכבידה על חייהם של הסוחבים אותם. הם מפריעים לתפקוד שלהם, לא מניחים להם להירגע, מעוררים מחשבות טורדניות, לא מאפשרים להם לחוש הנאה, מעוררים כאבים ופוגעים בבריאות. אם התדירות שלהם גבוהה, והעוצמה שלהם גבוהה – סימן שישנה בעיה.
את הבעיה הזאת ניתן להתחיל לפתור הן באופן עצמאי והן באופן מקצועי, וחשוב לעשות זאת בשביל לא להניח למתח וחרדה לנהל ולהכתיב לכם את השגרה. ההמלצה הרווחת בעת התמודדות עם תסמינים של לחץ נפשי וחרדה היא לגשת לאבחון ולטיפול רגשי, ולהחיל שינויים נרחבים בשגרה ובאורח החיים. שני האפיקים הללו יועילו לכם בטווח הקצר והארוך וישפרו את איכות החיים שלכם באופן משמעותי.