המדריך הישראלי ללחץ נפשי » פוביות
פוביות
המדריך המועיל ביותר בנושא טיפול בסוגי פוביות נפוצות בשפה העברית.
לא להיבהל: מה זה פוביה?
פוביה היא פחד בעוצמה גבוהה ממשהו שלרוב אינו מפחיד בפני עצמו. אף על פי שהפחד אינו רציונלי, הסובלים מפוביות מודעים לכך ובכל זאת אינם מצליחים לשלוט בו ולהתגבר עליו.
פוביה היא התבטאות מסוימת של הפרעת חרדה, מפני שברוב המקרים יתעוררו בגוף תגובות המאפיינות מצבי דחק כמו:
• דפיקות לב מהירות, גלי חום או קור
• קשיי נשימה, תחושת מחנק ויובש בגרון
• זיעה, צמרמורות, רעידות בלתי נשלטות
• בחילות, כאבי בטן ואף הקאות
• כאבים בגוף מלחץ נפשי
כמו כן, בהתאם להפרעת חרדה, ההשלכות של הפוביה יהיו ניסיונות להימנע מהטריגר שמעורר את הפחד.
עם זאת, בניגוד לחרדה שעיקרה טמון במחשבות רעות, פוביה על פי רוב מקושרת בהכרח לחשיפה ממשית לאובייקט ספציפי – למשל היתקלות עם עכבישים; חשיפה למצב מסוים – למשל כניסה למקום סגור כמו מעלית; או חשיפה לפעילות מוגדרת – למשל הצורך לעמוד ולדבר מול קהל.
מבחינה סטטיסטית, נשים נוטות יותר לסבול מפוביות לעומת גברים. בתוך אוכלוסיית הסובלים מפוביות, לגברים יש נטייה לפחד יותר ממחטים, זריקות ודם – לעומת נשים שנטייתן לפחד יותר מבעלי חיים כמו עכבישים, מקקים, כלבים ונחשים.
3 סוגי פוביות נפוצות
נהוג לחלק את הפוביות לשלושה סוגים, בהתאם לחלוקה של איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי (APA):
1. פוביה ספציפית – הנוגעת לאובייקט, סיטואציה או פעילות שניתן להגדיר באופן ברור ומובחן.
פוביות נפוצות בתחום זה הן למשל פוביה מגבהים, פוביה מטיסות, פוביה ממחטים, פוביה מחרקים ועוד.
2. פוביה חברתית – הנוגעת לסיטואציות או פעילויות הנעשות מול אנשים אחרים.
מקובל לקרוא לכך חרדה חברתית, אך למעשה מדובר בשלל פוביות ספציפיות שלא תמיד מתקיימות יחדיו.
למשל פחד במה (לעמוד ולדבר מול קהל), פוביה מהיכרות עם אנשים חדשים, פוביה משיחות טלפון עם זרים, פוביה מהגעה למקום עבודה או למוסד לימודים חדש, פוביה ממשיכת תשומת לב, פוביה מאכילה או שתיה בנוכחות אנשים אחרים ועוד.
3. פוביה מורכבת כמו אגורפוביה – המשלבת מבחינה קלינית מספר סוגי פוביות המעוררות חרדה.
רבים נוטים לחשוב שאגורפוביה היא פוביה ממקומות פתוחים, אבל למעשה מדובר במקרה יותר מורכב שבו הפוביה היא מהימצאות בסיטואציה שלא ניתן לברוח ממנה או שאין בה עזרה זמינה במקרה שיתרחש אסון.
לא ניתן להגדיר פוביה מורכבת בקלות כמו במקרה של פוביה ספציפית, מכיוון שיש שלל מקומות שבהם הסיטואציה הזו רלוונטית, כמו למשל שדה פתוח ושומם, נסיעה באוטובוס ציבורי, סמטה אפלולית או אצטדיון ענק וריק.
אילו פוביות מוזרות קיימות?
פוביה מעוררת תחושות חרדה ובהלה שקשה לשלוט בהן, על כן, כל פחד שיעורר את התחושות הללו באופן לא רציונלי יכול להיות מוגדר כפוביה. זה יצר מצב שבו התגלו המון פוביות נדירות שקשה להאמין שהן קיימות.
למשל פוביה מכפתורים, פוביה מאיבוד הטלפון הנייד, פוביה מעיניים, פוביה מקלקר, פוביה מקרח ואפילו פוביה מפחמימות ופוביה ממילים ארוכות (באופן אירוני, השם של הפוביה הזאת מצוין על ידי מילה ארוכה במיוחד: היפופוטומונסטרוססקוויפדאליאופוביה).
מי שמפחד מתבודד: השלכות של פוביות
ישנן פוביות מסוימות שההתמודדות עמן לא נדרשת באופן יומיומי. למשל מי שמפחד מטיסות או מנחשים, יכול להישאר בסביבה עירונית ולהמשיך לחיות את חייו ללא הפרעה.
עם זאת, פוביה מדברים שאין ברירה אלא להיתקל בהם מדי יום, יכולה להקשות מאוד על אורח החיים ולהוביל לתגובה של הימנעות שפוגעת לא רק בנוחות של הסובל מהפוביה, אלא גם בסביבתו.
לדוגמה, פוביה ממעליות יכולה לגרום לאדם שמגיע עם בנו למרפאה, לעלות חמש או שש קומות ברגל במקום לקצר זמן ומאמץ ולעלות במעלית.
בצורה זו, הורים עלולים שלא במתכוון "להוריש" לילדיהם את הפוביה בכך שיפתחו אצלם את אותו הפחד שממנו הם סובלים בעצמם.
בעיה נוספת היא פוביות נדירות. במקרה של פוביות ש'מקובלות' באופן יחסי, כמו למשל פוביה מעכבישים או פוביה מדיבור בפני קהל, היחס אליהן הוא בדרך כלל אוהד ותומך. גם אם מישהו נבוך להודות בפוביה כזו, הוא לא יורחק מהחברה.
לעומת זאת, פוביות אחרות שקשה להודות בהן עלולות ליצור אי הבנות והמון אי נוחות. למשל פוביה מיחסי מין או פוביה מתינוקות. אלו פוביות פחות מוכרות ולא תמיד מקובלות בעיני הסביבה. לפיכך עלולים שלא להבין אותן וגם להתייחס אליהן בצורה שלילית.
דרכי טיפול בפוביות – והאם הן מועילות?
רבים שסובלים מפוביות אינם מגיעים לטיפול, אולי כי הם חושבים שצריך פשוט ללמוד להתמודד עם הפחד, או שהם כל כך מפחדים שהם לא בטוחים שיש בכלל איך לטפל בפוביה שלהם.
עם זאת, מחקרים מראים שדרכי הטיפול המקובלות בפוביות הן בעלות סיכויי הצלחה גבוהים, כך שהטיפול עשוי להשתלם בלי מאמץ גדול מדי.
אז איך לטפל בפוביות? להלן מספר דרכים ושימושים שונים אשר נועדו להתגבר על פוביות:
• טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
מדובר בסדרת מפגשים עם מטפל, לרוב פסיכולוג מוסמך, שבהם מתמקדים בדפוסי המחשבה ובדפוסי ההתנהגות הקשורים לפוביה.
כחלק מהעבודה המחשבתית, המטפל בודק את ההתניה הקוגניטיבית בראשו של הסובל מהפוביה ומקנה לו צורת התמודדות חדשה, כך שיהיה מודע לתחושות שלו וינסה לשלוט בהן.
כחלק מהעבודה ההתנהגותית, המטפל לרוב יוצר חשיפה הדרגתית כלפי הגורם המפחיד או ייצוגים שלו, ומסייע לסובל מהפוביה לתרגל טכניקות מסוימות שירגיעו אותו ויעזרו לו להבין שהוא בטוח מפני מה שהוא מפחד ממנו.
• טיפול קבוצתי עבור סובלים מפוביות
פעמים רבות מתקיימים טיפולים קבוצתיים שבהם הסובלים מסוגי פוביות נפוצות מתמודדים עם הקשיים שלהם, תוך שאיבת תמיכה ואנרגיות מהקבוצה.
מקובל לארגן קבוצות טיפול עבור אנשים הסובלים מאותה פוביה, וכך גם נוצר שימוש ישיר בטכניקה שנועדה לעזור לאדם יחיד לאזור אומץ ולהתמודד עם הפחד שלו באמצעות זאת שראה אדם אחר עושה זאת לפניו.
• שימוש בטיפול חיצוני (מודלינג) לטיפול בפוביה
ההיגיון של שיטת הטיפול הזאת הוא להשאיר את המטופל במצב בטוח שבו הוא רק מתבונן באדם אחר מתמודד עם הפוביה שלו.
כאשר הוא רואה את האדם החיצוני מתגבר על הפוביה, החסמים שלו יורדים בהדרגה והוא מרגיש בטוח מספיק להתנסות בעצמו, בזמן שהוא יודע שהסביבה שלו בטוחה ולא מאיימת.
למשל, אדם שמפחד מעכבישים רואה אדם אחר שפוחד כמוהו מחזיק עכביש ומצחקק כי רגלי העכביש מדגדגות אותו. תחושת הביטחון הנינוחה יכולה לעבור אל האדם המתבונן ולגרום לו להתמודד גם הוא מול הפחד בצורה טובה יותר.
כאמור, דרכי הטיפול שלהלן אמנם דורשות אומץ, אך סיכויי ההצלחה שלהן גבוהים מאוד ולפיכך הן יכולות לשנות חיים. במקום לחיות דרך הפחד, להימנע ולהרגיש הגבלה מתמדת – להוריד לחץ נפשי, להגיע לחיי חופש נינוחים וחסרי גבולות.