לחץ בהריון

המדריך המועיל ביותר בנושא סטרס, חרדה, לחץ ומתח נפשי בהריון בשפה העברית.

לחץ בהריון איור

לחץ בהריון והשפעתו על האם ועל העובר

תקופת ההריון היא שלב משמח ומרגש בחיי האישה, היא חווה שינויים גופניים ובתוכה גדל עובר שיהפוך לתינוק שיהיה לאדם שהיא ובן זוגה יצרו. כל הריון הוא מרגש, אך ההריון הראשון הוא תקופה של התגלות ושל בחינת כל שינוי שעובר הגוף, התרגשות לקראת כל שלב נוסף וציפייה לבאות.

יחד עם ההתרגשות והציפייה, יש גם דריכות וחשש מסוים, שכן ההריון מלווה בבדיקות שנועדו לוודא שהכול תקין וכי ההתפתחות של העובר תקינה. עם כל שלב שעובר בהצלחה יש תחושת רווחה, עד השלב הבא והבדיקה הבאה.

שינויים בגוף ובנפש עלולים להוביל למתח וחרדה בתקופת ההריון

יחד עם הגוף המשתנה יש גם רגשות מעורבים – החל משמחה ואושר עצום, דרך ציפייה ועד דאגה וחוסר ביטחון. רגשות אלה מטבעם הם חלק מהיותו של האדם יצור מורכב בעל עולם פנימי עשיר, החי בעידן מלא באתגרים ומוצף מידע שיכול להיות מבלבל. כשמדובר על לחץ קל לגבי העתיד וההריון זה לגמרי מובן וצפוי, אך כשמדובר על לחץ נפשי בהריון המלווה במתח וחרדה, זה עלול להשפיע גם על העובר.

סטרס גבוה בהריון יכול להשפיע על עתידו של העובר

לחץ נפשי הוא תגובה לגירוי פנימי או חיצוני אשר גורם לאדם לפתח תסמינים רגשיים וגופניים. האדם חווה בחייו בדרך כלל לחץ נפשי מדי פעם, אך ברוב המקרים זהו לחץ במינון נמוך שאינו מזיק, והוא יכול אף לסייע בהיותו גורם לחדות, לתגובה מהירה ולריכוז. במקרים שבהם הסטרס גבוה ויש מתח וחרדה לאורך זמן במינון גבוה, הדבר אינו בריא ויכול לגרום לתחלואה. כשמדובר על הריון, סטרס ולחץ נפשי יכולים להשפיע על העובר ואף על חייו הבוגרים.

מה גורם ללחץ נפשי בהריון?

מתח נפשי ולחץ יכולים להיות על רקע של גורמים חיצוניים כמו מחלה, בעיות בעבודה, עומס משימות, שינוי במקום המגורים, בעיות בזוגיות, אך יכולים להיות גם על רקע רגשי פנימי. הריון הוא מצב משמח ומצפים מהאישה להרגיש מאושרת ואופטימית, אך ישנם עוד רגשות בתוך תהליך השינוי הגדול שעוברת האישה, גם מבחינה הורמונלית, ולפעמים היא חשה שלרגשות הפחד וחוסר הביטחון אין מקום, דבר היכול להגדיל את החרדה ואת הלחץ הנפשי.

דאגה, פחד מכך שהיא לא תדע לטפל בתינוק, חשש מהלידה, דאגה מאיבוד העצמאות, חשש מהשינויים בגוף, מבריאות העובר ושלמותו – כל אלה יכולים לגרום לפחדים וללחצים. אף על פי שאנו חיים בעידן שבו הרפואה מתקדמת והסכנות לעובר וליולדת פחותות ממה שהיו בעבר, גם הידע על מחלות ובעיות זמין יותר ולכן עלול לגרום לנשים לפחדים וללחץ.

נשים שהיה להן רקע של חרדות, דיכאון או בעיה רגשית אחרת עלולות לחוות תסמיני לחץ או רגרסיה במצבן הנפשי. מצב זה עלול להזיק לעובר וכדאי לטפל בו כדי להפחית את הסטרס ולשוב לאיזון. נשים שעברו לידות מסובכות בעבר עלולות לחוש חרדה גדולה יותר בהריון ולפחד מהלידה.

ידוע ששמירה על הבריאות במהלך ההריון חשובה להתפתחות התינוק, ולכן מומלץ להימנע מאלכוהול, מעישון ומפעולות פיזיות מאומצות. יחד עם זאת גם למצב הנפשי של האם יש משמעות והשפעה, ונשאלת השאלה האם לחץ בהריון יכול לגרום להפלה? מחקר חדש שנעשה מצא שלחץ נפשי במהלך ההריון ורמות גבוהות של ההורמון קורטיזול עלולים להשפיע על התפתחות העובר ועל התנהגות התינוק בהמשך.

לחץ בהריון תמונה

התסמינים השכיחים של לחץ נפשי בהריון

ידוע שנשים בהריון לעיתים רגישות יותר, אך מצבים של פחד, דפיקות לב מואצות, הזעה, דאגות חוזרות הקשורות להריון וללידה, בכי לעיתים קרובות, עצבנות, בלבול וחוסר ריכוז, תחושה של חוסר שליטה, תחושת חנק ועוד מצריכים בירור. התקפי חרדה יכולים ליצור תסכול, עד כדי פגיעה בתפקוד.

איך להוריד את הלחץ ולהירגע במהלך ההריון?

סטרס מתמשך במהלך ההריון הוא סימן לכך שיש צורך לטפל בעניין ולמצוא דרכים להפחית אותו. ניתן לנסות להפחית את הלחץ על ידי שיטות הרגעה עצמיות כמו הרפיה באמצעות יוגה, מדיטציה, דמיון מודרך, מיינדפולנס, שינוי באורח החיים ושיחות פתוחות וגלויות עם אנשים קרובים על הפחדים והחרדות.

אפשרויות הטיפול במקרים של לחץ נפשי בהריון

במקרים שיש צורך בהתערבות של אנשי מקצוע כדי להוריד את רמות הלחץ הנפשי, הטיפול המומלץ הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). טיפול קצר מועד זה מאפשר לאישה לזהות את הטריגרים אשר יוצרים אצלה את שרשרת החרדה והלחץ, לאתר את ההתנהגויות והתגובות שלה ולשנות בהדרגה את הראייה של גורמי הלחץ ועל ידי כך את התגובה. במקרים של לחץ מתמשך חשוב לטפל בו לפני הלידה, שכן הלידה והטיפול האינטנסיבי בתינוק עלולים להגביר את החרדה והסטרס.

במקרים מסוימים כדאי לשקול טיפול פסיכולוגי עמוק יותר אם ישנם משקעים קודמים או בעיות רגשיות קודמות שמהוות רקע ללחץ הנפשי המתבטא במהלך ההריון. טיפול פסיכולוגי אינו מוגבל בזמן ואינו מתמקד רק בלחץ בעת ההריון אלא במכלול החיים, החוויות והרגשות של האישה.

במקרים שבהם הסטרס קשה, ניתן לשלב תרופות הרגעה במרשם של פסיכיאטר כדי לאפשר לטיפול הרגשי להיות יעיל וממוקד.

לחץ בהריון זה אינו עניין של מה בכך – איך עושים את זה נכון?