לחץ בעבודה

המדריך המועיל ביותר בנושא סטרס, לחץ ומתח נפשי בעבודה בשפה העברית.

לחץ בעבודה איור

איך מתמודדים עם לחץ בעבודה?

התקופה המודרנית הביאה איתה התפתחות טכנולוגית עצומה, יכולות רבות המאפשרות לבצע שלל משימות בו־זמנית, הפכה את העולם להרבה יותר קרוב ואנו מוצפים בהרבה מידע זמין. העובדים ברחבי העולם המערבי נדרשים היום לעבוד שעות רבות, לבלות זמן יקר בנסיעות, לעיתים בעומסי תנועה, וריבוי משימות הפך לשגרה. למגוון הזה ולריבוי המשימות שיש לכל אחד בחייו יכולות להיות גם השפעות פחות חיוביות, וכל אחד מגיב באופן שונה למצבי עומס.

שבוע עבודה סטנדרטי כולל לא מעט שעות, שלהן צריך להוסיף זמן נסיעה, טיפול במשפחה, מטלות חברתיות וגם מעט זמן פרטי לעשות את מה שאנו אוהבים. כל זה נשמע הרבה מאוד וזה אכן הרבה מאוד משימות ועשייה, ולא תמיד קל ונוח להתמודד עם העומס. אם נוסיף לחיים השגרתיים העמוסים גם לחץ בעבודה, הרי שיכולות להיות לכך השלכות נפשיות ובריאותיות שחשוב לשים לב אליהן.

גורמי לחץ ומתח נפשי בעבודה שחשוב להכיר

רוב האנשים מעוניינים להתקדם בעבודתם, להיות מוערכים, להתפרנס היטב ולהצליח. התחרותיות היא חלק מעולם התעסוקה, ולפעמים גם שינוי מקום עבודה יכול להיות מאתגר. לחץ בעבודה חדשה הוא אחד המאפיינים של שינוי והתקדמות, אך אם הוא נמשך לאורך זמן הוא עלול לגבות מחיר נפשי וגופני.

מרבית האנשים נדרשים לעמוד בתפוקה מסוימת הקשורה לעבודתם, יש פרויקטים, עמידה בזמנים, תחרותיות, הערכת מנהלים, וכל אלה יכולים לגרום לחץ ומתח נפשי בעבודה. תפקידים שבהם אדם נדרש לדבר מול קהל, להציג מצגות, לנהל עובדים, להשתתף בישיבות ובדיונים עם אנשים נוספים – כל אלה יכולים להיות גורמי לחץ וסטרס.

תקופות של שינוי וסטרס בעבודה

לכל אדם יש תקופות שבהן הוא מרגיש בנוח יותר בעבודה, מרגיש מוערך, מתחבר חברתית לשאר העובדים, מכיר היטב את החומר ועושה את עבודתו ללא סטרס. אבל יש גם תקופות אחרות, למשל בוס חדש, שינוי מקום עבודה או תפקיד, עמיתים חדשים בעבודה, מטלות חדשות ופחות מוכרות, הצורך בעמידה בדד־ליינים מאתגרים, מצבים רפואיים, הולדת תינוק חדש, היריון אשר גורם לעייפות ולצורך בזמן פרטי יותר ועוד.

לחץ בעבודה תמונה

השפעות של לחץ בעבודה על גוף ונפש האדם

כשיש לחץ בעבודה, הוא לא נשאר במקום העבודה כשחוזרים הביתה, ויש לכך השלכות על החיים בכל שעות היממה. את הסטרס לוקחים הביתה והוא יכול להשפיע על ההתנהלות ביום ועל השינה בלילה. ישנם כמה סימנים המעידים על לחץ הנובע מחוסר יכולת להתמודד עם ריבוי המטלות, עם שחיקה בעבודה או עם פער בין הדרישות במקום העבודה ובין היכולת של האדם לבצע אותן.

כל אדם מושפע באופן שונה מלחץ, אך ישנם כמה מאפיינים המעידים על מצוקה: חוסר סבלנות, רגזנות, עייפות, חוסר ריכוז, מצב רוח ירוד, קשיים בשינה, חרדה, התקפי חרדה, תחושת חוסר אונים, מחשבות טורדניות, כעס, חוסר מנוחה, פסימיות וירידה בדימוי העצמי. לחץ לאורך זמן עלול לגרום להתפרצות של הפרעות כמו הפרעה טורדנית כפייתית, דיכאון, הפרעות אכילה ועוד.

יחד עם סימפטומים נפשיים אלה יכולים להיות גם סימפטומים גופניים המתבטאים בכאבי ראש, כאבי פרקים, בעיות במערכת העיכול, קשיי נשימה, כאבי שרירים, סחרחורות, יובש בפה, כאבים בחזה, חוסר שינה, לחץ דם גבוה, ירידה בחשק המיני ועוד. סטרס נפשי עלול להוביל להיווצרות מחלות עור כמו אקזמה, פסוריאזיס, אקנה, נשירת שיער, כמו גם לבעיות עיכול ופגיעה במערכת החיסון.

לאחר שפירטנו על ההשלכות העלולות להיגרם מלחץ בעבודה, חשוב לדעת כיצד להתמודד טוב יותר כדי לא להגיע למצבים אלה.

מגוון דרכי טיפול במצבי לחץ בעבודה

ישנן כמה דרכים לטיפול במצבי לחץ בעבודה, חלקן קשורות לשינוי במקום העבודה, לחיפוש תפקיד פחות מלחיץ ההולם יותר את התחושה הפנימית. כמו כן, ניתן לנסות טיפול עצמי בהפחתת לחץ על ידי הקפדה על אכילה מסודרת, שעות שינה מספיקות, פעילות ספורטיבית ופעילות פנאי וחברה שגורמות למצב רוח טוב.

הקפידו להזכיר לעצמכם את היתרונות שלכם, את המקצועיות שלכם, את נקודות החוזק שלכם וזכרו שלכל אחד, גם לבוס שלכם, יש לחץ בעבודה ושכולם בני אדם המנסים לעשות את הכי טוב שלהם.

דווקא במצבים של סטרס, כשאנשים רק רוצים שיניחו להם, חשוב להיות מוקפים באנשים אהובים וברשת חברתית תומכת. חשוב לאפשר למחשבות להתפזר למקומות אחרים ולא להיות עסוקים בגורם הלחץ ולהישאב לתוכו. אל תשאירו את הלחצים והחרדות לעצמכם, ודברו על הקושי עם אנשים הקרובים אליכם.

אפשר לתרגל נשימות, דמיון מודרך, מיינדפולנס, מדיטציה – כל פעילות הפגה הגורמת לרגיעה ולחשיבה צלולה יותר.

אם אתם חשים שאינכם מסוגלים להתמודד בעצמכם עם הלחץ, פנו לטיפול מקצועי אשר יסייע לכם להבין את הסיבות הגורמות לכם לחץ בעבודה, וייתן לכם כלים לתגובות יעילות יותר במצבי סטרס על מנת להפחית את ההשפעה של לחץ בעבודה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ממוקד יכול לסייע בשינוי דפוסי החשיבה הגורמים לחץ ועל ידי כך להביא גם לשינוי במצב הנפשי והגופני.

לחץ בעבודה זה אינו עניין של מה בכך – איך עושים את זה נכון?