פחדים

המדריך המועיל ביותר בנושא טיפול בסוגי פחדים נפוצים בשפה העברית.

פחדים איור

לפחד מהפחד: האם פחדים נחשבים להפרעה?

בהגדרתו, פחד הוא רגש טבעי שנועד להישרדותנו. הפחד מסייע לנו להימנע מסכנה או להיזהר ממנה ולנקוט התנהלות מחושבת יותר שתבטיח את שלומנו.

כמעט בבסיס כל פחד ישנו היגיון מסוים. גם פחדים שנראים לא רציונליים, כמו פחד מחושך או פחד מחרקים, למעשה מסמנים פחדים קדומים יותר שסייעו למין האנושי לשרוד. חושך היה מקום מסתור לחיות טרף, חרקים ארסיים היו יכולים לגרום למוות.

אז מתי הפחד הופך להפרעה? בעקרון, פוביה מוגדרת כפחד עוצמתי, בלתי נשלט וחסר פרופורציה כלפי גורם שבאופן אובייקטיבי אינו מהווה סכנה ממשית. כאשר הפחד מנהל את אורח חיינו וגורם לנו להימנע מדברים, הוא הופך לפוביה.

בדרך כלל נוקטים במושג 'פחדים' על פני 'פוביות' כאשר מתארים פחד אצל פעוטות, ילדים ונוער בוגר.

סוגי פחדים פנימיים וחיצוניים נפוצים

קיימים כל מיני סוגי פחדים כאשר ניתן להבדיל בין שני סוגים עיקריים: פחד פנימי ופחד חיצוני. המשותף להם הוא העובדה שהם אינם פרופורציונליים ביחס למידת הפחד שהם היו אמורים לעורר.

הפחד הפנימי נוצר מתוך מחשבה, לרוב לגבי אירוע עתידי שלא תהיה לנו ברירה אלא להיאלץ להתמודד איתו. למשל מחשבה על סיטואציה שבה נצטרך לעמוד בפני קהל ולדבר מולו, תוכל לגרום לנו להזיע ולחוש רעידות ומחנק בגרון.

דוגמאות לפחדים פנימיים נפוצים:

פחד במה – התמודדות מול קהל
חרדה חברתית – התמודדות עם התנהגויות בחברה
חרדת מבחנים – התמודדות עם מבחן ואופציה לכישלון

פחד חיצוני הוא בהיתקלות ממשית עם גורם בלתי תלוי בסביבתנו, למשל כשנצטרך לשהות במקום צר, קטן וסגור כמו מעלית, או שניפגש פנים מול פנים עם מקק בתוך הבית.

דוגמאות לפחדים חיצוניים נפוצים:

פחד מחיות – נחשים, חרקים, כלבים
פחד מטיסות – גבהים וכדומה
קלסטרופוביה – פחד ממקומות צרים, קטנים או צפופים

ההבדל העיקרי של פחדים אצל ילדים לעומת מבוגרים

פחד אצל ילדים הוא תגובה טבעית ונורמטיבית, בדיוק כמו אצל מבוגרים ואפילו יותר – מכיוון שהמוח מתפתח כבר מתקופת הינקות ומבדיל בין סכנה אפשרית (אמא לא נמצאת, אני לבד) ובין מצב בטוח (אני מחובק, אהוב ושבע).

ככל שהילד גדל ומבין יותר את העולם שסביבו, כך הגורמים האפשריים הגורמים לפחד מתרבים. הוא מבין שישנן סכנות רבות יותר המצויות הן בחוץ והן בבית, ויתרה מזאת, דמיונו מתחיל להתפתח והוא פוחד גם מדברים שאינם רציונליים. למשל:

• פחד מחייזרים
• פחד ממפלצות
• פחד מבלונים
• פחד מליצנים
• פחד מרופאים
• פחד מפרפרים ודבורים
• פחד מחדר חשוך

כאשר ילד מגיע לשלב ההתפתחותי שבו הוא מתחיל לחשוב על עתידו, פחדיו הופכים מציאותיים, גם אם הם לא רציונליים – כמו פחד ממוות בגיל צעיר, פחד ממלחמה, פחד מגירושים של ההורים וכדומה.

פחדים תמונה

איך לעזור לילד להתגבר על הפחד?

כאמור, תגובת פחד אצל ילד היא נפוצה ונורמטיבית ומהווה חלק חשוב בהתפתחות החשיבה וההתנהגות הזהירה.

עם זאת, פחדים של ילדים שאינם מטופלים בזמן עלולים להשתלט על ההתנהלות ולהקשות בפעילות יומיומית. זה יכול לבוא לידי ביטוי בקושי להירדם, סיוטים, מתח נפשי מתמשך, הימנעות מיציאה למקומות חדשים או משינה אצל חברים ועוד.

איך להתמודד עם פחד של הילד? קודם כל חשוב לשמור על השגרה של הילד, לתת לו סדר יום שיקנה לו יציבות ושיוכל להיאחז בו כדי להרגיש בטוח.

בהמשך, כדי להסיר פחד וחרדה שמנהלים את הילד גם בתוך השגרה – יש לברר עם הילד מה הדבר הספציפי שגורם לו למחשבות רעות.

טיפול בפחדים יכול להתבטא בדיבור עם הילד, להראות לו איך מתגברים על פחד באמצעות הוכחה מוחשית, דרך סיפור שירגיע אותו או יצירת סביבה נינוחה ותומכת, כך שירגיש שהוא שולט בסיטואציה ומודע למתרחש סביבו.

כלים להתמודדות עם פחד ביום יום

התמודדות עם פחדים היא מלחמה יום יומית, בעיקר בגיל הצעיר שבו הדמיון עלול לקחת למקומות מרחיקי לכת.

ילדים במיוחד מתקשים להפריד בין הרגש שבו הם חשים ובין מה שהם אמורים להרגיש, או במילים אחרות, הם פחות יודעים מתי הרגשות שלהם אינם פרופורציונליים.

לפיכך, ההורה צריך לתמוך בילד ולהראות לו איך להתגבר על הפחד, תוך שהוא מכיר בו ונותן לו מקום של כבוד.

זה עשוי להיות קשה, מכיוון שהפחד אולי לא נראה מציאותי, אך הוא מאוד ממשי עבור הילד. חשוב לזכור שחלק מהביטחון שהילד נותן בהורה מבוסס על התוקף שההורה נותן לרגשותיו, ביניהם גם פחדיו.

אז מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם פחד ואף למנוע אותו?

• לדבר עם הילד באופן כנה וגלוי על כל מה שמפחיד אותו
• להגביל את הצפייה שלו בתכנים מפחידים שאינם לגילו (אפילו בחדשות)
• להרגיל אותו למצוא את הטוב, החיובי והמצחיק בכל סיטואציה
• להקפיד על פעילות גופנית הידועה בכך שמפחיתה חרדה וסטרס

איך להסיר פחד באמצעות טיפול מקצועי?

עשיתם הכל והילד עדיין פוחד? הפחד מנהל אותו ומונע ממנו להתפתח, לגבש זהות וביטחון עצמי ולהכיר חברים חדשים? תמיד אפשר לפנות לגורם מקצועי ולקבל טיפול מקיף שיסיר את הפחד.

אחד הטיפולים הנפוצים והמומלצים ביותר נקרא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). מדובר בפגישות עם מטפל מוסמך בתחום אשר לומד את אופן החשיבה של הילד, ובהמשך עובד איתו על אסטרטגיות מיוחדות שמטרתן שינוי הרגשות השליליים ואימוץ הרגלים ושגרה מיטיבה יותר.

האסטרטגיות הללו יכולות להיות שיחות רגשיות, טכניקות הרגעה (כמו מדיטציה, נשימות ודמיון מודרך), איתור טריגרים הגורמים לפחד, חשיפה הדרגתית לגורם המפחיד ולימוד דרכי התמודדות איתו.

אופן הטיפול הזה מתאים גם למבוגרים וחיוני מאוד בהתמודדות עם פחדים, פוביות נפוצות, חרדות ואפילו הפרעות אחרות כמו דיכאון, התמכרויות והפרעות מתחום ה-OCD.

מכיוון שהטיפול מקיף, החל משורשי המחשבה ועד לטכניקות פרקטיות לשימוש מדי יום, הוא נחשב לאחד מהטיפולים האפקטיביים שגם הוכחו מחקרית כמועילים ביותר, גם באופן כללי וגם לטווח הרחוק.

נהוג לחשוב כי פחדים יעברו עם הגיל, עם הזמן או פשוט יתחלפו בפחדים רציונליים יותר – אך זה לא תמיד כך. חשוב לזכור שאמנם פחד הוא תגובה טבעית, אך כשהוא משבש את אורח החיים וגורם למניעה ולהתבודדות, הוא מחייב טיפול שיסייע להתמודד איתו בצורה טובה יותר.