איך להוריד לחץ נפשי?

המדריך המועיל ביותר בנושא הורדת לחץ נפשי, סטרס ומתח נפשי בשפה העברית.

איך להוריד לחץ נפשי איור

איך לשחרר לחץ נפשי מתמשך?

כולנו צריכים לשחרר לחץ נפשי מפעם לפעם. מתח נפשי נוטה להיבנות באופן הדרגתי, עד למצב שבו האדם מרגיש שהוא איננו יכול לעמוד בו יותר. מצב שכזה הוא מסוכן מבחינה רגשית ופיזיולוגית ויכול להוביל להתפתחות של הפרעות ומחלות.

חשוב לרכוש דרכים להפחית לחץ נפשי בשגרה ולהוריד סטרס. השחרור יוריד מעמסה אדירה מהגוף ומהנפש וישפר את הרווחה הרגשית. את תהליך הורדת המתח הנפשי ניתן לעשות באמצעים שונים – הן באופן עצמאי, באמצעות מגוון דפוסים, תרגילים, גישות וטכניקות, והן באופן מקצועי באמצעות פסיכותרפיה וטיפול רגשי-פסיכולוגי.

איך להוריד מתח נפשי על ידי טיפוח תחביבים?

לכל אחד ואחת יש פעילויות שמסבות להם הנאה, סיפוק ורגיעה. לרוב מדובר בתחביבים כמו קריאה, נגינה, ציור, צילום, כתיבה, ריצה, האזנה למוזיקה, צפייה בסרטים – הכל תופס כשמדובר בהורדת לחץ נפשי.

הקריירה היא מקור עיקרי למתח נפשי, לכן חשוב להקפיד על איזון עבודה-חיים ולהקדיש זמן למה שאתם אוהבים לעשות. עיסוק בתחביבים האהובים מפחית סטרס ולחץ נפשי, מווסת רגשות שליליים, מעלה את מצב-הרוח ומונע חרדה ודיכאון.

איך להוריד סטרס על ידי אסרטיביות וביטוי רגשות?

מוטב לבטא את הרגשות שאתם מרגישים במקום להניח להם ליצור פקק בגוף ובנפש. אם יש לכם השגות לגבי לוח הזמנים בעבודה או לגבי מטלה מסוימת שעליכם לעשות, מומלץ לדבר עם האחראי לכך באופן פתוח ומכבד כדי להוריד לחץ נפשי. אם המתח הנפשי נובע מסיטואציה מסוימת בבית ובמשפחה, מומלץ לבקש עזרה מהפרטנר הזוגי.

אנשים שלא מבטאים את עצמם ואת רגשותיהם באופן ברור ומיידי, בונים בתוכם רגשות שליליים, כמו סטרס, טינה ומרמור.

איך להוריד לחץ נפשי תמונה

הורדת לחץ נפשי בעזרת זיהוי טריגרים

זהו טריגרים למתח נפשי וטפלו בהם בהתאם. אם אנשים מסוימים גורמים לכם לחוש סטרס, ואתם יכולים להימנע מלפגוש אותם או לווסת את תדירות הפגישה כדי להוריד לחץ נפשי – עשו זאת.

אם צפייה בחדשות מלחיצה אתכם יתר-על-המידה, הימנעו מצפייה בחדשות לעיתים קרובות. אם אתם מתמודדים עם לוח זמנים דוחק, עשו שינויים בהתאם או קומו בשעה מוקדמת יותר בשביל להספיק הכל בנוחות ולהפחית סטרס. אם דחיינות מעוררת בכם לחץ וחרדה, עשו מה שצריך בשביל להגביר את רמת המשמעת העצמית ונהלו את הזמן שלכם בהתאם על מנת להוריד מתח נפשי.

הורדת מתח נפשי באמצעות גישה חיובית

ניתן לומר שמרבית התגובות הרגשיות שלנו נובעות מהגישה שלנו לחיים ומדפוסי חשיבה שפיתחנו עם השנים. לא תמיד ההתרחשויות בשליטתנו המלאה, אבל כן יש לנו השפעה משמעותית על הדרך בה אנו מתבוננים בהן, עוסקים בהן ומגיבים להן.

גישה חיובית ואופטימית, גישה של קבלה ושל ראיית הטוב, הופכת סיטואציות מלחיצות ומשברים לקלים יותר לעיכול. היא מקלה על ניהול מערכות היחסים, מפחיתה מכמות הקונפליקטים הבינאישיים, מסייעת בהורדת מתח נפשי ומעניקה תחושה כללית טובה גם כשמסביב העניינים לא הולכים בדיוק כפי שהיינו רוצים.

איך טיפול רגשי מסייע להפחית לחץ נפשי?

קיימים מספר טיפולים רגשיים שהוכחו כיעילים ומועילים בכל הקשור להורדת לחץ נפשי, חרדה וסוגיות רגשיות נוספות. להלן הגישות הטיפוליות המובילות כשמדובר בהורדת מתח נפשי:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול ממוקד וקצר-מועד, שעוסק בזיהוי דפוסי חשיבה שליליים וזיהוי דפוסי ההתנהגות המזיקים שנובעים מהם. לאחר זיהוי הדפוסים, המטפל עובד עם המטופל על שחרורם ועל רכישת דפוסים חדשים ויישומם באופן הדרגתי, למען יצירת שגרה נטולת-סטרס ככל שרק אפשר.

טיפול פסיכודינמי – טיפול עמוק, שנוגע בקונפליקטים בלתי-מודעים, חוויות טראומטיות ורגשות מודחקים, הקיימים בתוך התת-מודע של המטופל ופועלים מתוכו. קונפליקטים אלו מעצבים את מחשבותיו, רגשותיו והתנהגותו של המטופל בהווה, ויכולים להוות את הסיבה השורשית לקיום הלחץ הנפשי המתמשך. לאחר איתור הקונפליקטים, המטפל עוזר למטופל לעבד אותם היטב, לפתור אותם ולהפחית באופן זה גם את הסטרס המעיק על חייו.

תרפיה באומנות – טיפול באמצעות טכניקות מעולם האומנות החזותית, שעוזר למטופל להירגע, להרפות מהמחשבות ולהוריד לחץ נפשי. באמצעות בין היתר גם ציור, צילום, פיסול ואיור, הטיפול עוזר למטופל להעלות את המודעות העצמית, לגלות במה הוא טוב, לשפר את הדימוי העצמי, לזהות רגשות מודחקים שמעצבים את עולמו, לרכוש כלים לצורך התמודדות עם לחץ נפשי ולהתגבר על סוגיות רגשיות שונות.

תרפיה בעזרת בעלי חיים – טיפול הכולל תקשורת אקטיבית או צפייה פאסיבית בבעל חיים שעבר הכשרה ייעודית, כמו כלבים, סוסים, חתולים, ארנבים, תוכים, דולפינים ואוגרים. התקשורת עם בעל החיים היא פתוחה, מרגיעה, קרובה ואוהבת. היא מעלה את תחושת הביטחון בקרב המטופל ומעניקה לו שלווה. באמצעות הטיפול והתקשורת עם בעל-החיים הטיפולי ניתן לעזור למטופל לשפר את המודעות העצמית, להציף תכנים בלתי-מודעים, לזהות רגשות מודחקים, לשחרר מתח נפשי ולהתגבר על סוגיות רגשיות.

להוריד לחץ נפשי זה אינו עניין של מה בכך – איך עושים את זה נכון?